Recht op kinderalimentatie? Zoek het goed uit.
Jullie gaan scheiden en hebben veel aan het hoofd. Misschien heb je al gemerkt dat met de beslissing om te gaan scheiden slechts een beginpunt is gemarkeerd. Een emotionele uiteraard. Maar het echte werk moet nog beginnen. Want alles moet verdeeld en geregeld worden. En het komt in Nederland nog steeds vaak voor dat één van de partners de financiële hoofdmoot verdient en de ander meer gericht is op zorgtaken binnen het gezin. Daarmee wordt wel een belangrijke inspanning geleverd maar het is nooit uitgedrukt in een geldelijke verdienste. Nu jullie gaan scheiden kan het dus heel goed mogelijk zijn dat één van jullie er financieel bekaaid vanaf komt. In dergelijke gevallen is er gelukkig een oplossing: alimentatie.
Voor wie is de alimentatie
Beide ouders zijn verplicht om bij te dragen in de kosten van de opvoeding en verzorging van hun minderjarige kinderen. Afhankelijk van jullie situatie kan het zijn dat de verzorgende ouder recht heeft op een financiële bijdrage van de ander; kinderalimentatie. Jullie kunnen onderling uitzoeken hoe het zit met de rechten en plichten omtrent alimentatie. Er zijn online genoeg rekenmodellen te vinden om hiermee aan de slag te gaan. Heel simpel is het niet, dus laat je altijd verder voorlichten door de mediator of advocaat. Bij de aanwezigheid van minderjarige kinderen is er vaak sprake van kinderalimentatie. De hoogte hiervan is afhankelijk van diverse factoren en wordt berekend aan de hand van gegevens van het inkomen tijdens het huwelijk.
Kinderalimentatie houdt ooit op
Heb je als verzorgende ouder recht op kinderalimentatie houdt er dan rekening mee dat de bijdrage van de ex-partner eindigend is. Zodra de kinderen 18 zijn stopt in beginsel het recht op kinderalimentatie. Tegen die tijd zul je als verzorgende ouder dus voldoende inkomen moeten genereren om in eigen levensonderhoud te voorzien. Reken jezelf dus niet rijk.