Een moderne manier van scheiden: scheiding van tafel en bed
Als je nog wel van elkaar houdt maar het in praktisch fiscale zin logischer is om te scheiden kan je denken aan een scheiding van tafel en bed. Was het in het verleden vooral een methode voor zwaar religieuze gehuwde stellen om uit elkaar te gaan maar toch gehuwd te blijven, is het nu vooral een manier om in en ongewenste situatie het hoofd boven water te houden. Natuurlijk wordt deze manier van uit elkaar gaan nog gebruikt door mensen die gelovig zijn maar deze groep is aanzienlijk in omvang geslonken.
Wat is een scheiding van tafel en bed
Een scheiding van tafel en bed is niet zo veel anders als een gewone echtscheiding. De gevolgen zijn gelijk, alleen blijf je formeel getrouwd. Er komt een einde aan de huwelijksgoederen-gemeenschap, er kan een alimentatieverplichting ontstaan en jullie verdelen de boedel net als bij een gewone scheiding. Ook de opgebouwde pensioenen worden verdeeld. Jullie worden dus fiscaal onafhankelijk van elkaar maar blijven wel getrouwd. Een scheiding van tafel en bed kan veel sneller geregeld worden dan een reguliere scheiding. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid om te kiezen om weer de gehuwde status aan te nemen of definitief te scheiden. Wat niet mogelijk is, is om binnen drie jaar zonder toestemming van de ander weer te trouwen. Voor een geregistreerd partnerschap geldt hetzelfde.
Voordelen van deze vorm van echtscheiden
Een scheiding van tafel en bed is blijvend zolang men dat wenst. Is het fiscaal aantrekkelijker om zo te leven dan hoeft er verder weinig te veranderen. Jullie kunnen blijven samenleven indien gewenst. Wel is de procedure gelijk aan die van een normale scheiding. Dat betekent dat er ook een ouderschapsplan moet komen wanneer jullie minderjarige kinderen hebben. Ook het opstellen van een echtscheidingsconvenant gaat niet aan jullie deur voorbij. Het is dus raadzaam om ook in dit geval een mediator in te schakelen. Deze zorgt voor de praktische zaken omtrent de echtscheiding.