Scheiding zorg dan ook goed voor de kinderen met een ouderschapsplan
Het is pijnlijk wanneer je gaat scheiden. Jullie kunnen niet langer bij elkaar zijn maar er zijn natuurlijk veel gezamenlijkheden. Het meest voor de hand liggend is het huis. Wie blijft daar wonen? Of kan niemand er blijven wonen? Wat gebeurt er met de hypotheek of hoe kom je zo snel aan nieuwe woonruimte. Zolang je nog niet wettelijk gescheiden bent is het lastig om voor jezelf iets nieuws te vinden. Daarnaast moeten jullie spullen verdelen. Alles moet uit elkaar getrokken worden. Gezamenlijke rekeningen opgedeeld en over eventuele schulden moeten beslissingen genomen worden. Wie neemt wat op zijn schouders? Lastig, maar het is uiteindelijk maar materie. Daar kom je wel een keer uit. Maar wat gaat er met jullie kinderen gebeuren?
Minderjarige kinderen dan is een ouderschapsplan verplicht
Jullie kinderen zijn degenen die geen invloed hebben op jullie beslissing. Ze kunnen van alles vinden maar moeten zich neerleggen bij het besluit. Vanaf nu hebben ze twee ouders maar op verschillende plekken. Bij wie gaat ze wonen? Wie heeft de grootste zorgtaak en hoe zal de opvoeding er in de praktijk uit gaan zien? Zijn de kinderen nog jong dan zullen jullie samen en zo goed mogelijke beslissing moeten nemen. Zijn de kinderen wat ouder dan kunnen jullie ze misschien betrekken bij het beslissingsproces. Wellicht kunnen jullie rekening houden met hun voorkeuren. Alles wat hierin besloten wordt moet vast gelegd worden in een ouderschapsplan. Dit plan zal door de rechtbank moeten worden goedgekeurd en moet dus deugdelijk in elkaar zitten.
Schakel een mediator in voor hulp
Om ervoor te zorgen dat jullie alles overzien en niets vergeten of aan het toeval overlaten kan een mediator helpen om tot goede afspraken te komen. Een mediator is onpartijdig maar wel begaan met het lot van ieder gezinslid. Naast de feitelijkheden is er ruimte voor de zachte kant van de zaak. Een mediator kan helpen bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan.